Krem z dyni
Składniki:
-1 kg dyni,
-cebula,
-czosnek,
-3 szklanki bulionu drobiowego, który
przygotowujemy sami!!! Nie używamy kostki!!!
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-kwaśna śmietana,
-przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir
itp.
Sposób
przygotowania:
Obraną przygotowaną dynię kroimy na
mniejsze kawałki. To samo robimy z cebulą. Do garnka dodajemy olej. Kiedy
będzie rozgrzany, wrzucamy dynie i cebulę (jeżeli ktoś chce, może dodać inne
warzywa np, marchew, pietruszkę). Całość podsmażamy przez chwilę, a następnie
zalewamy przygotowanym przez nas ZDROWYM bulionem! Dynię gotujemy w bulionie do
miękkości. Następnie blendujemy ją na gładko. Przyprawiamy i podajemy z łyżką
kwaśnej śmietany na wierzchu.
Smacznego, Marcuk:)
0 komentarze: