02:18 Unknown 0 Comments



Hej! Dziś mam dla was PESTO. A co to takiego? PESTO jest to zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny czyli roślinną formę witaminy A.

Składniki  (2 porcje) :

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miękkiego masła      


Przygotowanie

Mrożony groszek wysypać na sitko i rozmrozić pod ciepłą wodą. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić groszek i gotować przez 3 - 5 minut, dokładnie odcedzić, włożyć z powrotem do garnka (odłożyć trochę całego groszku do dekoracji), dodać drobno starty czosnek, posiekaną bazylią, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą do smaku, dodać sok z cytryny i masło. Zmiksować blenderem na drobne kawałeczki.
 
Można podawać z makaronem lub pieczywem.


                                                                                                                                          Smacznego :*
                                                                                                                                                     Maja




0 komentarze: