Hej! Dziś mam dla was PESTO. A co to takiego? PESTO jest to zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny czyli roślinną formę witaminy A.
Składniki (2 porcje) :
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1/2 szklanki listków bazylii
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie
Mrożony groszek wysypać na sitko i rozmrozić pod ciepłą wodą.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić groszek i gotować przez 3 - 5
minut, dokładnie odcedzić, włożyć z powrotem do garnka (odłożyć trochę
całego groszku do dekoracji), dodać drobno starty czosnek, posiekaną
bazylią, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą do smaku, dodać
sok z cytryny i masło. Zmiksować blenderem na drobne kawałeczki.
Można podawać z makaronem lub pieczywem.
Smacznego :*
Maja
0 komentarze: