Omlet z otrębam
Omlet to wspaniały pomysł na śniadanie i zdrowy początek dnia. Można go robić na różne sposoby i z różnymi dodatkami, które spowodują, że będzie jeszcze lepszy! W dodatku otręby zawierają dużą ilość błonnika i witamin, co sprawia, że mamy energię na cały poranek!
Składniki ciasto (1 porcja):
- 1 jajko
- 30 g płatki owsiane (np. płatki górskie)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- natka pietruszki (można zastąpić: szczypiorkiem)
- tymianek lub bazylia (może być świeży lub suszony z torebki)
- 3 plastry sera żółtego
- 1 plasterek szynki
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Jajko zmiksować z płatkami i mlekiem.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę miksować.
- Dodać szczyptę pieprzu i soli oraz tymianku i wszystko wymieszać.
- Patelnie rozgrzać i posmarować
- olejem.
- Wylać na nią ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty.
- Następnie całość posypać pietruszką, wyłożyć ser, szynkę i zgiąć w pół.
- Smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Na koniec można przyozdobić świeżą natką pietruszki lub innymi warzywami.
- Gotowe!!!
Smacznego życzy
Maja ;)
0 komentarze: