Omlet z otrębam

11:49 Unknown 0 Comments


Omlet to wspaniały pomysł na śniadanie i zdrowy początek dnia. Można go robić na różne sposoby i z różnymi dodatkami, które spowodują, że będzie jeszcze lepszy! W dodatku otręby zawierają dużą ilość błonnika i witamin, co sprawia, że mamy energię na cały poranek!

Składniki ciasto (1 porcja):
  • 1 jajko
  • 30 g płatki owsiane (np. płatki górskie)
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatki: 
  • natka pietruszki (można zastąpić: szczypiorkiem) 
  • tymianek lub bazylia (może być świeży lub suszony z torebki)
  • 3 plastry sera żółtego 
  • 1 plasterek szynki  
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:  
  1. Jajko zmiksować z płatkami i mlekiem. 
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę miksować.
  3. Dodać szczyptę pieprzu i soli oraz tymianku i wszystko wymieszać. 
  4. Patelnie rozgrzać i posmarować
  5. olejem.
  6. Wylać na nią ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty.
  7.  Następnie całość posypać pietruszką, wyłożyć ser, szynkę i zgiąć w pół. 
  8. Smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Na koniec można przyozdobić świeżą natką pietruszki lub innymi warzywami.
  9. Gotowe!!!   


Smacznego życzy
Maja ;)



                                                                                    

0 komentarze: